Dodaci prehrani ili suplementi su proizvodi koji se sastoje od jedne ili više esencijalnih hranjivih tvari kao što su vitamini, mineralne tvari, ljekovite trave, biljne tvari, aminokiseline, te koncentrati, metaboliti, sastojci i ekstrakti tih tvari. Na tržištu su prisutni u mnogim oblicima kao što su tablete, kapsule, prahovi, gelovi i tekućine.
Čemu služe dodaci prehrani?
Suplementi nadoknađuju manjak komponenata hrane koji mogu biti izuzetno korisni, ali oni nisu zamjena za hranjive tvari dobivene iz hrane. Oni su koncentrati i ekstrakti koji sadrže veće količine određene tvari nego šta se ta tvar u prirodnom obliku pojavljuje u hrani i prehrani te stoga samo nadopunjuju pravilnu prehranu sportaša. |
|
Aminokiseline |
|
|
|
|
Aminokiseline su "gradivni blokovi" tijela. Osim izgradnje stanica i obnove tkiva, također tvore antitijela za borbu imuno sustava protiv bakterija i virusa, dijelovi su enzima i hormona. Izgrađuju nukleoproteine (RNA i DNA); prenose kisik i pretvaraju energiju u mehanički rad u mišićima. Kada se kompletan protein razgradi dobivamo 24 aminokiseline koje formiraju praktično neograničen broj proteina i dijele se na esencijalne, poluesencijalne i neesencijalne. Esencijalne aminokiseline organizam ne može sintetizirati, te se moraju unostiti hranom. U ovu grupu spadaju izoleucin, leucin, lizin, metionin, fenilalanin, treonin, triptofan i valin.
Poluesencijalna aminokiselina je glutamin. Za vrijeme napornih treninga ova aminokiselina se ne sintetizira u dovoljnim količinama pa je preporučljiva suplementacija kako bi se deficit nadoknadio. Neesencijalne aminokiseline se proizvode u količinama dovoljnim za normalno funkcioniranje organizma.
|
|
HMB (Beta-Hidroksi-Beta-Metilbutirat) |
|
|
|
|
HMB je kratica za b-hidroksi-b-metilbutirat, odnosno prirodni spoj kojeg proizvodi tijelo iz hrane koju uzimamo, a u malim se koncentracijama nalazi u namirnicima biljnog i životinjskog porijekla (kao što je na pr. alfalfa, morski pauk i citrusi - grapefruit). HMB je metabolit leucina, esencijalne razgranate amino kiseline (BCAA), koja se nalazi u hrani bogatoj proteinima. Gotovo 5% primljenog leucina tijelo pretvara u HMB u količini od 0,25 do 1 g dnevno, ovisno o količini unesenih proteina. Da bi tijelo moglo proizvesti 3g HMB, bilo bi potrebno da se unese 60g leucina dnevno, što nije ostvarivo. HMB, kao metabolit leucina ima vrlo važnu funkciju sprečavanja razgradnje mišićnog tkiva, koja nastaje zbog naprezanja vlakana tijekom intenzivnog treninga uz očuvanje cjelovitosti staničnih membrana. Posljedica smanjivanja raspada mišićnih proteina je pozitivna, jer uz prikladan trening dolazi do povećanja veličine i snage mišića. Zbog povećanja mišićne mase, HMB reducira količinu masnog tkiva jer se povećava brzina oksidiranja masnih kiselina. |
|
|
|
|
|